Nyheter

Ett år som rusfri – takker gatelaget

Thomas (til venstre) spiller på Strømsgodsets gatelag. Nylig ble han feiret med kake på sitt ettårs dag som rusfri. Her forteller han om hva det å tilhøre Strømsgodset har betydd for ham i kampen mot rusen.

Strømsgodset startet opp med gatelag for rusavhengige vinteren 2016. Da hadde Thomas vært rusfri allerede i 6 måneder, men selv mener han at fotballen har vært en svært viktig motivasjonsfaktor for å klare å fortsette å holde seg borte fra rusen.

– Etter å ha prøvd alt, så bestemte jeg meg allerede høsten 2015 for å bli rusfri. Det lykkes jeg for så vidt med, men det var likevel ikke nok til å gi meg ro og trygghet.

Thomas har gjennom Drammen kommune forsøkt mange forskjellige tiltak, men han forteller at ingen av dem vedvarte eller gav ham det han søkte. Så dukket plutselig et tilbud fra Strømsgodset opp.

– Jeg fikk høre om dette prosjektet og tenkte at det kunne være noe for meg. Etter å ha blitt med på gatelaget, kan jeg ikke annet enn å fullrose dette. Her er alle med på å lage reglene for gruppa og fellesskapet er så vanvittig sterkt. Det er rom for alle og det er også lov til å feile. Det er en trygghet.

Hva er det som er så spesielt med akkurat dette tiltaket?

– Gatelaget har gitt meg tillit, trygghet og troen på meg selv igjen, forteller Thomas. Det at jeg får til noe, at jeg mestrer noe, og ikke minst det at vi er sterke sammen. Fellesskapet jeg opplever her er noe nytt for meg. Det må gis mye ros og ære til trenerne Roy og Ole-Tobias for dette. Jeg føler på en måte at vi sammen skaper en ny fremtid. Gatelaget er en stor drivkraft for meg til å oppnå et varig rusfritt liv.

– Dette tilbudet håper jeg aldri blir lagt ned, fortsetter Thomas engasjert. Endelig er det noe som virker. Fotballen, trenerne og fellesskapet gir meg troen på et godt liv uten rus. Ett års dagen min ble feiret med kake og diplom fra LAR konsulenten min oppe på SIF-huset. Følelsen av å komme inn på SIF-huset har vært overveldende. Der er alle like mye verdt, uansett om du er 10 eller 80 år, om du er daglig leder eller eks narkoman som meg. Så er det jo også ekstra stas når selveste Jostein Flo gir oss råd før kamper og trening. Og han kommer alltid når det er kake, smiler Thomas bredt.