Nyheter

Du blir hva du spiser på Hamar

Fotballstiftelsen har vært på kostholdsseminar med gatelaget til Hamkam.

Hamarkameratene, kanskje det mest joviale klubbnavnet i norsk toppfotball. I år er klubben

100 år. Vi gratulerer hundreåringen som med fem runder igjen av sesongen befinner seg

midt mellom to kvalikplasser. 

Midt på tabellen ligger også klubbens gatelag og kjemper i østlandsseriens avdeling 2. Laget som i sitt første møte med østlandsserien i fjor tapte med over 20 mål mot Sandefjord har tatt store steg under ledelsen av klubblegenden Kai Kristiansen. Kai nekter for å være det, men når du har 269 kamper for klubben og wikipediasiden din omtrent utelukkende handler om Hamkam så er det vel ikke helt skivebom?

Forrige fredag fikk jeg lov til å være med på en gatelagsdag. Spesielt for denne dagen var at laget skulle ha andre del av et kostholdsseminar. Gjennom støtte fra Gjensidige-stiftelsen har Fotballsiftelsen fått innvilget midler til prosjektet «bedre kosthold for rusmiddelavhengige på Gatelagene».

For å være helt ærlig var jeg litt usikker på hvordan spillerne våre ville motta å bli pepret med gode råd og fagutrrykk av en ernæringsguru. Forstå meg rett, prosjektet er fantastisk og vi har allerede sett effekten av det i andre klubber, men det er mange veier til rom. Hamkams vei har vært et kostholdsseminar der de bytter ut de kompliserte faguttrykkene. De sier heller «du blir hva du spiser» og eksemplifiserer ved å bruke personer i klubbens eget støtteapparat, og det funker. 

På gatelagene skal vi gjøre ting på vår måte. Vi har allerede funnet ut at fotballen som samlingspunkt og treningsarena har en rusdempende effekt for spillerne våre. Vi er ikke perfekte, det ser ikke alltid pent ut på banen, men vi har funnet vår måte å spille på. Når vi jobber med arbeidsinkludering kan vi ikke sammenligne oss med de profesjonelle aktørene der ute, men det vi gjør funker for oss og har gitt oss resultater. Når vi nå skal forsøke å gjøre spillerne våre bevisste på riktig kosthold så er det ikke fordi de skal bli fitnessutøvere eller ultraløpere.  Det er for at vi ønsker å motivere til å gjøre noen få, enkle og gode valg i matveien som kan gi en langsiktig gevinst. Jeg er helt sikker på at ingen i Hamkam sluttet å røyke eller drikke brus etter kostholdsseminaret. Men jeg kan garantere at alle har fått mer innsikt i hvilke karbohydrater vi bør spise mer av og at selv om et glass juice kan regnes som èn av fem om dagen så inneholder det sabla mye sukker. 

Dette handler også om at vi tar utøverne våre på alvor. Når lysbryterne slås av og rommet kun lyses opp av en powerpoint spekket med kulepunkter som blir gjengitt av en engasjert foredragsholder så kan du ikke unngå å føle at det er noe «proft» over det. Du kan ikke unngå å høre på og du kan heller ikke unngå å bli litt motivert. Det er disse små dryssa av motivasjon vi lever på. 

Takk til Hamkam for et meget godt seminar. Fra seminar gikk vi over til lunsj og så trening. Jeg var inspirert og droppet både majones og juice. Kai har en enkel regel. Skal du være med rundt gatelaget må du også bli med på trening. Jentene dere ser på bildet jobber i henholdsvis Fossumkollektivet og ROP-tjenesten. Det skal «kamma» ha skryt for, de har klart å implementere rusomsorgen inn i deres treningshverdag. De har til enhver tid èn person med seg fra ROP-tjenesten og har etablert et godt samarbeidsforhold med rusinstitusjonene i byen. Hamkam skal også iverksette et arbeidsrettet prosjekt sammen med NAV Hamar for å kunne tilby spillere som ønsker det en vei tilbake til arbeidslivet og aktivitet. 

Hundreåringen har fortsatt en ungdommelig glød over seg, mye takket være arbeidet som legges ned av teamet rundt gatelaget, men ikke minst spillerne. De beriker klubben med sin uhøytidelighet, engasjement og mestringsglede. 

      

Vi sees igjen Hamkam

Med vennlig hilsen

Selim Emeci

Utviklingssjef i Fotballstiftelsen