Nyheter

Reisebrev fra Tromsø

Fotballstiftelsens webansvarlig og tidligere Tromsø-spiller, Morten Giæver, besøkte Tromsø ILs Gatelag og her er hans egne ord om opplevelsen.

 

«På én betingelse. At du blir treneren.» Da jeg var fem år gammel startet jeg på fotball, og pappa ble treneren til laget. Klubben var Tromsø Idrettslag. Året etter de sjokkerte fotball-Norge med å slå Lillestrøm 4-1 i cupfinalen. Det lukter fortsatt banan på den ene banehalvdelen etter Nils Solstad sitt vanvittige bananskudd fra 35 meter.

Jeg spilte fotball i TIL de neste 14 årene, til og med 2001, og fikk fire kamper for a-laget før jeg gikk til en annen lokal klubb, IF Skarp.

Sist fredag tok jeg igjen på meg de rødhvite treningsklærne. Denne gangen som trener. For Tromsø ILs Gatelag. Til vanlig er jeg, blant annet, trener for Gatelaget til Moss FK, men ettersom TIL ikke har en fast trener ennå fikk jeg æren av å besøke dem og holde en økt med dem.

Dagen startet med frokost på Alfheim Stadion. Noen spillere og noen ansatte fra ulike kommunale avdelinger. Ettersom de trener i Skarphallen, som er 10 minutter å kjøre fra stadion, er det ikke alle som møter opp til frokost. Og det er forståelig, men vi som møtte opp hadde en hyggelig start på dagen i flotte omgivelser i kantina. Her fikk jeg vite litt om hvilke rutiner de har, hvor mange de pleier å være på trening (rundt 15 i snitt!) og hvor de ulike spillerne kommer fra.

Jeg fikk lov til å sitte på med gatelagets egen materialforvalter ned til Skarphallen, hvor jeg selv har tilbrakt uhorvelig mange timer, både som barn, ungdom og voksen. Inne der ble nok veldig mye av grunnlaget mitt som fotballspiller lagt.

Omsider fikk jeg på meg treningstøyet og jeg følte meg (nesten) som Morten 5 år igjen. Så var det ut på banen og heppe litt mens vi ventet på resten. Til slutt telte vi 19 personer som skulle trene. De som er med og trener med TILs Gatelag, i tillegg til personer med rusutfordringer, er ansatte og pasienter ved Åsgårds seksjon for sikkerhetspsykiatri, samt ansatte fra ulike kommunale avdelinger. De har også en, ja, la meg kalle det en verdi. «Hvis du kommer utenfra og inn på en trening for første gang så skal du ikke kunne si hvem som er ansatt i kommunen og hvem som har rusutfordringer eller psykiatriske utfordringer.» Altså, alle er bare der for å spille fotball, det har ingenting å si hva du driver med utenom, når en er på trening er alle like. Det likte jeg veldig godt!

Vi hadde en felles oppvarming og litt teknikktrening før vi spilte 7 mot 7 på halv bane. Det ble scoret noen sykt fine mål og det var mye godt spill. Ikke minst var det positiv stemning og god energi hele treninga. En utrolig fin gruppe og en herlig trening.

Tusen takk til Tromsø Idrettslag sitt gatelag som tok meg så godt i mot og for å inspirere og motivere meg til å bringe mine erfaringer fra besøket tilbake til Moss og videre til andre gatelag.

I tillegg var det spesielt å få lov til å gjenoppleve det å bære treningstøyet jeg bærte nesten hver dag i hele min oppvekst. Denne gang som treneren.

 

Morten Giæver
Webansvarlig
Fotballstiftelsen

 

ps. ikke alle var til stede da lagbildet ble tatt