Nyheter

Tre generasjoner på Briskeby gressmatte

Under Nasjonal turnering for gatelag på Hamar, møtte vi tre generasjoner fra familien Kristiansen. Alle hadde hver sin historie fra klubben HamKam og alle bidro i ulike roller under turneringen. I denne artikkelen ønsker vi å løfte fram de frivillige og trenerapparatet som er enormt viktige for spillerne våre og gatelagenes suksess.

Lange tradisjoner
Det er ikke ofte man treffer både far, sønn og besteforeldre som mannskap under en gatelagsturnering. De gjorde vi på Hamar, og det var kanskje ikke så rart at det var akkurat der. HamKam har en lang tradisjon som samlingsted og fotballklubb, og tar vi med en av stifterne av klubben Olaf Kristiansen og årstallet 1918, har vi med fire ledd av Kristiansen-familien under turneringa på Hamar.  Stifterne av HamKam bestod forresten av alle som hadde råd til å spleise på lærball til å trene med.

Det grønne hjertet
For dere som ikke er så bevandret i fotballverden: det er noe eget å komme inn på et fotballstadion! Et fotballstadion inneholder akkurat som et gatelag, så mye mer enn fotball. Et fotballstadion kan minne om en liten landsby der du har skole i den ene enden, legekontor, offentlige tjenester, næringsvirksomhet i en annen, leiligheter på toppen og garderober i bunnen, og i midten den bankende grønne matta. Fotballstadioner er samlingssted for lokalmiljøet gjennom og på tvers av generasjoner, der alle kan spille en rolle og der alle trengs.

På dagtid er fotballstadion et samlingssted for mange, og særlig for pensjonister med en lang historie i klubben. Det er prat over kaffen, rå humor og sterke meninger om a-lagets resultater og livet i klubben, og det er mange timer som legges ned i forefallende arbeid og arbeid med kamper og andre arrangementer. Her er også våre gatelagsspillere, og møtet mellom ulike grupper i samfunnet som ellers ikke hadde fått muligheten til å bli kjent.

Familien Kristiansen
Så var det familien Kristiansen. Vi har allerede hørt at Olaf stiftet klubben i 1918. Etter Olaf kom sønnen Terje Kristiansen, aktiv i ungdomsfotballen, oppmann i 10 år da Hamkam lå på topp, styreleder, formann i Hamkams eldre og Æresmedlem i HamKam – som en av åtte nålevende. Under nasjonal turnering, er han mannen som sammen med resten av Hamkams eldre, er banemann, sekretariat, bagasjepasser, motivator og møter våre spillere med en klapp på skulderen og et vennlig smil. Sammen med Terje har vi Tove Kristiansen, som har sett flere kamper enn hun kanskje skulle ønske og vært mer nervøs før hver kamp enn resten av slekta til sammen. Hun var også den som pustet lettet ut da hennes sønn Kai endelig ga seg på Hamkams A-lag etter 270 kamper. Det var Tove og resten av kjøkkengjengen som vartet opp med mat med det lille ekstra under turneringa, og blomsten fra Tromsøs gatelag sier vel sitt om hvordan det ble tatt imot.

Blomster til de frivillige fra Tromsøs spillerne og trenere

Gatelagstreneren
Dette var den eldste generasjon av familien Kristiansen på Briskeby gressmatte. Så kommer Kai, Hamkams gatelagstrener siden etableringen i 2017, som foruten fotballkarrieren, kan skilte med å ha vært analysesjef under Solbakken (den sesongen Hamkam beholdt plassen i tippeligaen!) og trener i 20 år. Kai er akkurat som sin sønn, født og oppvokst i klubben, og kan kunsten å motivere klubbledelse, frivilligapparat og egne spillere når en gatelagsturnering skal arrangeres. Han er også mannen som i likhet med mange andre gatelagstrenere, går den ekstra milen for gatelagsspillerne sine og bidrar til at mange får et bedre liv med mindre rus. Kais utbrudd under festmiddagen sier vel sitt: jeg har hatt tidenes beste dag på jobb i dag!Idrettsglede og stolthet over å se hvordan klubben stilte opp for våre gatelagsspillere under turneringa bidro nok sterkt til det.

Det er mye som tyder på atKai har en sterk utfordrer til gatelagstrener jobben i sin egen sønn, Håkon. Håkon, nylig ferdig trener på Idrettshøgskolen og familiens desidert største fotballnerd, er en fast person rundt gatelaget. Foruten å være en viktig støtte for laget, går han helt i kjelleren hver gang Hamkams a-lag taper (som ikke er så rent sjelden). Altså, nok en person rundt gatelagene som vet hva det vil si å føle tilhørighet til en klubb å blø for drakta, akkurat som mange av spillerne våre.

Å se og bli sett
Vi og spillerne våre er så heldige å ha mange frivillige og gode ressurspersoner rundt lagene våre. Det er ikke alltid vi kan skilte med flere generasjoner knyttet til samme gatelag slik som vi kan med familien Kristiansen på Hamar, men det er ingen tvil om at det er mange i klubbene våre som gjør en uvurderlig innsats for våre gatelag og spillere. Det er som oftest spillerne vi hyller for de gjør den tøffeste jobben hver dag, men det er viktig å ikke glemme maskineriet rundt lagene. Uten dem hadde ikke spillerne hatt det tilbudet de har i klubbene, og uten dem hadde ikke spillerne våre fått kjenne på gleden over å bli sett og verdsatt for akkurat den de er.

Tusen takk til familien Kristiansen, alle frivillige, trenere og ressurspersoner rundt gatelagene våre for den utrolige viktige og gode jobben dere gjør!

Fra venstre: Kai, Tove, Håkon og Terje Kistiansen