Nyheter

Erna Solberg spilte for Gatelagene!

Tusen takk til Erna Solberg for anerkjennelsen av våre spilleres innsats i kampen mot rus, og det på selveste nasjonaldagen. Selv om Norge slo henne på målstreken i «Alle mot 1», vant hun allikevel premien og donerte gaven til gatelagene våre og til Frelsesarmeen.

Erna mot hele Norge
Det var ikke en helt vanlig 17. mai i år. Barnetogene var avlyst, kongen hadde byttet ut slottsbalkongen med rundreise i Oslo og statsminister Erna Solberg hadde tatt veien til NRK for å konkurrere mot det norske folket i beste sendetid.

«Alle mot 1» heter underholdningsprogrammet for familien. Konseptet er enkelt. Deltakeren skal ved hjelp av resonnement, logikk og en brukbar mengde flaks  tippe utfallet av ulike ulike rare, morsomme og spektakulære eksperimenter. Med seg på laget kan deltakeren ha med seg noen utvalgte støttespillere. Motspillerne er folket, og gjennom konkurransene bygger både folket og deltakeren seg opp en premiepott der vinneren er den som gjetter nærmest på siste og avgjørende eksperiment. Ingen enkelt match, selv for en statsminister.

Man blir ikke verken statsminister eller mester alene, sier programlederne. Det er viktig med god støtte, sier statsministeren som hadde fått med en solid gjeng på flanken som støttespillere i Trine Skei Grande, Kjell Ingolf Ropstad og Sindre Finnes. I sin beskrivelse av statsministeren ga «Flanken» uttrykk for at hun hadde middels konkurranseinstinkt, litt å gå på når det gjelder å tape og irriterende god hukommelse Det var klart for et toppoppgjør statsministeren og Norge!

Drømmekamp på Ullevaal
Sist vi så Erna, var hun i duell med ball. Det var i august for noen måneder siden, som for mange har føltes lenge. Regjeringslaget møtte Fredrikstads gatelag på Ullevaal stadion. Regjeringen hadde invitert vinneren av vår nasjonale gatelagsturnering til kamp og tok utfordringen vi ga dem om å spille på nasjonalarenaen. Drømmekampen kalte vi det, og et minne for livet ble det.

Det var ikke bare vi som husket denne kampen godt. Regjeringslaget gikk på et stortap, og som Erna så humoristisk sa det om donering av vinnerpotten til gatelagene «Hvis jeg vinner er det på tide å betale tilbake for vårt forsmedelig nederlag»

Men regjeringslaget hadde det gøy på matta, det var helt tydelig. Og tapet skyltes nok ikke bare at Kjell Ingolf Ropstad, jokeren i regjeringslaget, røk på en strekk få minutter inn i kampen, som Erna så frisk erindret. Selv om Erna sier at hun ikke tror regjeringen noen gang vil slå et gatelag, er det jo bare en måte å finne ut av det.

Foto: Vidar Nordli-Mathisen

Bra tiltak
Erna har sett at gatelagene er et bra tiltak for mennesker med rus og psykiske helseutfordringer, og at hun velger å synliggjøre dette på 17. mai, er vi selvsagt både stolte og glade for. Glede, felleskap og mestring er noen av tingene hun løfter fram. Dette er ting spillerne våre også sier når de beskriver det viktigste ved gatelagene.

De siste uke har vært krevende, også for våre spillere, og savnet etter fotball og felleskap har vært stort. Akkurat som man ikke blir mester alene, er ikke alltid lett å føle mestring når man står uten sine støttespillere.

Men på tross av alle restriksjoner, har lagene holdt sammen, og spillerne har støttet hverandre gjennom denne coronavåren. Trenere har fulgt opp spillere per sms, messenger og telefon. De har delt ut matposer og gått turer med enkeltspillere og smågrupper. Lagene har vist samhold på sosiale medier. I dag, når det igjen er duket for fotballtreninger i mindre grupper med avstand, er det mange som har funnet veien tilbake. Rekordmange i enkelte lag, meldes det om.  Det er også fordi det har vært tøffe dager og gatelagene er viktig for et bedre liv med flere dager uten rus for mange.

Invitasjon til revansjekamp
Selv om Erna tapte mot folket, fikk hun allikevel premie som våre spillere og lag får glede av. Vi ønsker å sende en stor takk til statsministeren for at hun fortsetter å heie på gatelagsarbeidet, og til NRK for seierspott til tross for tap.

Vi vet hva fotball kan gjøre for folk og hvor viktig det er å ha det gøy sammen. Vi håper derfor at regjeringen vil ta imot invitasjonen fra oss til gjensyn på matta. Når det blir gjenstår å se, men vi skal sørge for at lagene våre er klare til å møte regjeringen til revansjekamp og fotballglede den dagen det åpnes opp igjen for det.

Foto: Vidar Nordli-Mathisen