Nyheter

Gatelagenes overgangstaktikk

Det er mye Gatelagene er gode på. Dersom du har vært så heldig å få oppleve gatelagsfotballen på nært hold, vil du nok helt sikkert være enig i at Gatelagene er gode på samhold, at vi er gode på kameratskap, glede og humør. Men at vi muligens er best på overgangsmarkedet var du kanskje ikke klar over?

For hør her, i 2019 meldte 58 spillere helt eller delvis overgang til arbeidslivet og 20 fant veien tilbake til skolebenken. Dette betyr at det i snitt var rett i underkant av fire spillere per Gatelag som benyttet seg av overgangsvinduet i fjor.

Gatelagene er et fristed og et lavterskeltiltak. Dersom det er godt nok for deg å møte opp nykter til trening 2-3 ganger i uka, så er det godt nok for oss, Så hvordan blir et lavterskeltiltak for mennesker mer rusrelaterte lidelser så gode på overganger til arbeidslivet?

Gjentakende fysisk aktivitet

Vi hører ofte historier fra spillere som har gått fra å pese seg gjennom oppvarmingen da de startet på Gatelaget, til å holde ut en hel gatelagskamp. Vi har faktisk trenere som sammenligner den fysiske utviklingen til sine spillere med utviklingen på gutter og jenter i 13-14 årsalderen.

Vi tror på at gjentakende fysisk aktivitet over tid gir mestring, bedre helse og selvfølelse og vi har tillitt til fotballens evne til å bygge mennesket. Gatelaget er ikke et tiltak med en definert start og slutt. Hos oss kan du som spiller kjenne på motivasjonen for arbeid etter en måned, et år, to år eller senere. Men støtten fra klubben, trenere og lagkamerater vil alltid være den samme.

Alle veier fører til rom

Vi har i mange år, faktisk siden oppstarten i 2011 snakket om en «snikinnføring» av en arbeidsdag. For tenk på det, tilbakeføringen til arbeidslivet starter faktisk i det øyeblikket en spiller kommer inn på stadionbrakka for å trene med Gatelaget for første gang, selv om mest sannsynlig ikke er klar over det selv. Plutselig får man «noe å gå til», man blir en del av noe, en klubb, et lag, man får nye kollegaer i lagkameratene sine.

Det som gjør gatelagene i særklasse unike på å fremskaffe spillere arbeid er klubbens posisjon i sitt nærmiljø, klubbens samarbeidspartnere og klubbens muligheter til å gi spillerne kvalifiserende og meningsfulle arbeidsoppgaver. Vi har klubber som har trent opp og ansatt spillere på kjøkkenet, som materialforvaltere rundt a-laget og gatelaget, som samfunnskontakter, som banemenn og i arrangements- og driftsstaben. Vi har klubber som jobber målrettet i eget partnernettverk og vi har klubber som er aktive i eget nærmiljø for å fremskaffe arbeid til sine spillere. Noen klubber har til og med startet sine helt egne inntektsbringende prosjekter. På Notodden har de iverksatt et vedprosjekt der Gatelaget produserer 1200 sekker som skal selges. Spillerne får lønn etter antall timer de jobber. I Fredrikstad jobber spillerne med å restaurere en gammel båt til inntekt for eget lag og I Grimstad kan du handle på nett og få maten kjørt hjem til deg av Jervs gatelagsspillere.

Så det kanskje ikke så rart at vi tror vi er best på overgangsmarkedet. Det hele starter med et mål om et bedre liv med mindre rus og en tro på at aktivitet avler aktivitet. Vi vet, og du som har sett oss vet at vi er gode på samhold, kameratskap glede og humør og når vi gjentar dette over tid blir vi også vinnere på overgangsmarkedet.

PS: Gatelaget til Notodden leverer ved over hele Østlandet og kontaktperson er Arve Bjerkan, mobil: 47018066/epost: arve@notoddenfk.no

Båtrestaurering i Fredrikstad

Vedprosjektet på Notodden