Nyheter

Slik er den aktive Gatelagsuka

Neste uke kan Gatelagene igjen – og endelig – begynne med kontakttrening igjen. Men tro ikke at de har ligget på latsiden dette året. Over 50 treningsøkter loggføres hver eneste uke. Her får du oversikten.

Etter at Kristiansunds Gatelag ble etablert og hadde sin første trening for få uker siden, er 22 Gatelag organisert under Fotballstiftelsen. De 22 lagene leverer et skyhøyt aktivitetsnivå – selv i et år der det har vært bom stopp for kontakttrening, kamper og turneringsspill.

Hver uke leveres det over 50 fotballtreninger. I tillegg arrangeres det «kamper» mellom lagene i fotballgolf, det arrangeres fjellturer, er utviklet en vedbedrift (!), det arrangeres dommerakademier, organiseres matordninger og klatres i klatreparker. For å nevne noe.

Men hovedaktivitetet er, selv i en underlig tid, selvfølgelig fotballtreningene.

12 – 8 – 14 – 9 – 11 er ikke en misforstått spillformasjon, men antall Gatelagsøkter fra mandag til fredag i en normaluke. 54 faste treninger. For 22 lag. Med rundt 600 spillere tilknyttet seg.

Det betyr at Fotballstiftelsens Gatelag leverer rundt 4.000 rusfrie timer hver eneste uke. Året rundt.

Slik ser oversikten over Gatelagenes faste fotballtreninger ut:

Det i et år der det ikke har vært mulig å spille kamper og turneringer. Og det må fortsatt vente – det er foreløpig kun på klubbinterne treninger det åpnes for spillaktivitet innenfor 1-meters-regelen.

Men i en tid der det har vært begrensninger på det meste, er det et stort løft. For spill har man ikke kunnet på noen av Gatelagenes treninger siden tidlig i mars.

Økt innsatsen i koronaperioden

Men på de 7 månedene har Gatelagene holdt koken og opprettholdt aktiviteten. Ja, ikke bare det – det har blitt jobbet ekstra hardt for å skape gode aktiviteter og opprettholde motivasjonen i spillergruppene. Og flere steder rapporteres det, imponerende nok, om økt (!) treningsoppmøte.

Samtidig er det klart det har tæret på i «verdens lengste preseason». Og er det ett sted vi ikke har råd til å miste noen spillere, så er det her.

Derfor var det en utrolig god melding å få da regjeringen varslet lempinger i koronarestriksjonene. For fra mandag 12. oktober åpnes det for kontakttrening igjen også for Gatelagene.

Det betyr at det kan løses opp noe på alle koronavennlige tilpasninger i utallige varianter av pasningøvelser og avstandstrygge aktiviteter. Fortsatt blir det, selvfølgelig, trening og samlinger med forsiktighet og gode smittevernsregler. Men endelig blir det treninger med spillaktivitet igjen.

 

Stor samfunnsverdi – avhengig av offentlige bidrag

Og med normale treninger, øker også mulighetene til å lykkes utenfor banen. Noe Gatelagsaktiviteten har gjort til gangs siden oppstarten i Fredrikstad for snart 10 år siden og til dagens 22 lag.

Bare i 2019 kom 53 spillere ut i lønnet arbeid. Ytterligere 20 kom i gang med et utdanningsløp, mens 39 kom inn i arbeidstrening hos klubber eller bedrifter.

Det er lett å se hvilken enorm samfunnsverdi som skapes gjennom klubbenes satsing på dette. Samtidig er det et arbeid som er avhengig av offentlig støtte – derfor knyttes det stor spenning til det statsbudsjettet som legges frem denne uken, og med det det arbeidet som skal gjøres for å sikre en mer stabil og forutsigbarhet drift for dette arbeidet.

Erna spilte for Gatelagene

Fredrikstad spilte mot regjeringen på Ullevaal