Nyheter

Høie: Gatelagsfotballen driver rehabilitering i verdensklasse

Helseminister Bent Høie trekker frem fotballen og resultatene som er oppnådd når han intervjues av Adresseavisen om idrettens muligheter til å hjelpe mennesker til en rusfri hverdag.

Saken tar utgangspunkt i et treningsopplegg i Byåsen IL som en del av NIF-satseingen «Idretten skaper sjanser».

Les saken her

Og Helseminister Bent Høie har stor tro på prosjektet som startet i 2019 – og peker på Gatelagsfotballen og Fotballstiftelsens snart tiårige historie når han skal begrunne det:

– Vi har mest dokumentasjon fra fotballen, der vi ser at det er rehabilitering i verdensklasse med tanke på de resultatene de oppnår, sier Høie til avisen.

Og Helseministeren kjenner jo Gatelagene godt. Kanskje for godt vil noen si, for Høie spilte jo på Regjeringens lag som møtte – og tapte mot – Fredrikstads gatelag på Ullevaal

Men Bent Høie har fulgt arbeidet til Fotballstiftelsen og våre, pr nå, 22 etablerte Gatelag i hele Norge i lengre tid.

Han var til stede på serieåpningen i Østlandsligaen i 2019, og har i mange sammenhenger snakket varmt om et tilbud som siden starten i Fredrikstad i 2011 har oppnådd enorme resultater.

– Dette arbeidet betyr enormt mye for mange mennesker, sa Høie til fotball.no allerede i 2016.

I 2015 ble Fotballstiftelsen etablert og antall klubber som driver Gatelag har siden det økt fra 5 til 22. På de fem årene har over 150 spillere funnet veien over i ordinært arbeidsliv – tall som har akselerert år for år.  Bare i 2019 fant 53 spillere over i ordinært arbeidsliv, ytterligere 20 begynte et studieløp og 39 begynte i arbeidstrening.

Det er slike ting Høie fremhever i dagens sak når han fremhever fotballen som rehabilitering i verdensklasse.

«Idretten skaper sjanser» har nå tre prosjekter i gang i tre idrettslag. Morten Nyborg var sentral da Fredrikstad etablerte sitt Gatelag og Nyborg bruker nå modellen når han som daglig leder i Idrettens skaper sjanser bygger modellen fra fotballen i andre idretter. Og han legger ikke skjul på at man her lar seg inspirere av Gatelagene.

– Av 550 fotballspillere kommer i snitt 50–60 spillere seg tilbake i jobb per år. I idretten løfter vi i flokk. Det må bli en naturlig del av et idrettslag å integrere rusavhengige, sier Nyborg.

Og får støtte av Bent Høie i dagens mediesak.

– Dette prosjektet er en fin mulighet for idretten å vise at den er inkluderende, sier Høie.

Les hele saken her