Nyheter

Trygghet som gatelagstrener på timeplanen

– Relasjonen dere har til spillerne er nøkkelen, sa psykolog Dag Sørum til trenere og ledere til Fotballstiftelsens gatelag.

Sørum har i 20 år som psykolog jobbet med behandling av psykiske vansker som depresjon, angst, rus- og spillproblematikk. I tillegg har han lang erfaring med idrettsutøvere i ulike situasjoner og utfordringer. Men på mandagens trenerforum på Ullevaal stadion handlet det om det å være trener og leder for et gatelag.

– Etter fire år i denne jobben, opplever jeg fortsatt masse ting for første gang, sa Kai Kristiansen, gatelagstrener i HamKam.

Samtidig sitter han på erfaringer som er gull verdt for de 14 kollegene i de andre klubbene som hadde møtte opp både i koronavennlig antall og avstand til noen verdifulle fagtimer på Ullevaal.

Trenerforumet i regi av Fotballstiftelsen skal da også være en plattform for trenere å diskutere egne og felles utfordringer. Målet er innspill og flere verktøy som gjør en både tryggere og bedre Gatelagstrenere.

Fag og erfaringer

Og mandag skjedde det gjennom en faglig inngang fra Sørum rundt spørsmål som hvordan ulike rusmidler virker til hvordan ulike psykiske lidelser påvirker menneskers adferd. Det handler om å forstå hvorfor ting skjer.

Og så da sette det inn i en kontekst rundt gatelagsaktivitene – gjennom opplevde historier og erfaringer fra alle rundt bordet, noen historier mer ekstreme enn andre, men alle utfordrende å håndtere om mennesker man er ekstremt engasjert i.

– Relasjonen er nøkkelen. Forholdet dere bygger opp til spillerne, gir dere muligheter til å møte spillerne både med tydelighet og forståelse, sa Sørum, som ble imponert over trenere som har telefonen på også utenom arbeidstid.

– Jeg blir mer urolig hvis jeg ikke har telefonen på etter kl. 16 enn omvendt. For når det offentlige legger igjen telefonen på kontoret og andre institusjoner stenger, hvem skal de kunne ringe til, sa Tommy Runar i Jervs gatelag.

For man blir glad i spillerne sine. Og «brenner det» og han ikke får svart, skal de vite at de kan sende en melding så ringer han opp. Men hvordan møter man dem når det «brenner»? Og hvordan håndterer man utfordringer på trening og i andre sammenhenger?

– Ikke vær psykolog, vær medmenneske, sa psykolog Sørum.

– Det er aldri feil å snakke om det, fortsatte han – og ga noen konkrete råd på hvordan man kan gjøre akkurat det.

– Det hadde vært fint med en manual, en verktøykasse for oss gatelagstrenere, sa Johannes Beck i Stabæk.

Disse trenerforumene er nettopp med på å bygge en slik, og et punkt som Fotballstiftelsen vil utvikle også for trenerrollen på Gatelagene. Samtidig er det trenerne selv som sitter på den største – og i noen tilfeller mest utfordrende – erfaringen.

Og med disse samlingene som mandagens på Ullevaal åpnes også en ny mulighet for dem, den å ringe andre trenere som man vet har vært i tilsvarende situasjoner.

Konsentrerte gatelagstrenere lyttet til en engasjert Dag Sørum

 

Fortsetter med trenerforum

Mandagens samling i regi av Fotballstiftelsen er samtidig starten på det som blir flere slike trenerforumer. Meningen var en samling i kvartalet, men responsen på mandagens møte var klar – her må vi holde momentum, og derfor vil det, om smittevern tillater det, bli en ny samling allerede før jul.

Og trenerne er heller ikke ferdig med denne ukas program. Tirsdag fortsetter det med «den motiverende samtalen» – der Høgskolelektor Lena Müller ved fakultetet for sosialfag ved VID prater til trenerne om en effektiv og empatisk metode for samtaler om endring, motivasjon og mestring.

– Slike samlinger håper og tror jeg vil trygge oss som ledere, som igjen vil trygge våre spillere, sa Andre Muri, gatelagstrener i Asker.